Πώς δρα το Χάπι της Επόμενης Ημέρας

Βρες το κοντινότερο φαρμακείο
Αναζήτηση φαρμακείου

Σημαντικά στοιχεία για το ellaOne®

Εάν ανησυχείτε για μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη επειδή είχατε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις ή απέτυχε η μέθοδος αντισύλληψης, είναι ώρα να πάρετε μια βαθιά ανάσα. Πολλές γυναίκες έχουν βρεθεί στην ίδια θέση και έχουν καταφύγει στη λύση της επείγουσας αντισύλληψης με σκοπό της αποφυγή μιας απρόβλεπτης εγκυμοσύνης. Υπάρχουν πολλές επιλογές: το χάπι της επόμενης ημέρας, όπως το ellaOne®, ή το ενδομήτριο σπείραμα (IUD*). Ας δούμε τις λεπτομέρειες ώστε να είστε σε θέση να λάβετε την πιο σωστή απόφαση.

*Intra Uterine Device

1 — Πότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσω επείγουσα αντισύλληψη;

1. Πότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσω επείγουσα αντισύλληψη;

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να ανησυχείτε για την πιθανότητα μίας απρόβλεπτης εγκυμοσύνης μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις ή όταν η τακτική σας μέθοδος αντισύλληψης αποτυγχάνει. Εάν βρεθείτε σε αυτήν την κατάσταση, μπορεί να χρειάζεστε επείγουσα αντισύλληψη.

Οι ακόλουθες συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη:

  • Ξεχάσατε / δεν μπορέσατε να χρησιμοποιήσετε μία μέθοδο αντισύλληψης, όπως προφυλακτικό ή ορμονικά αντισυλληπτικά.

  • Το προφυλακτικό γλίστρησε ή σκίστηκε.

  • Ο σύντροφός σας δεν αποσύρθηκε εγκαίρως (δηλ. «δεν τραβήχτηκε εγκαίρως»).

  • Το διάφραγμά σας ή η τραχηλική καλύπτρα γλίστρησε ή ξεχάσατε να τα χρησιμοποιήσετε.

  • Ξεχάσατε να πάρετε το αντισυλληπτικό σας χάπι στη συνηθισμένη ώρα.

  • Ξεχάσατε να εφαρμόσετε το αντισυλληπτικό σας επίθεμα στη συνηθισμένη ώρα.

  • Ξεχάσατε να εισάγετε τον κολπικό δακτύλιο στη συνηθισμένη ώρα.

Ακόμα και εάν έχετε τακτικές περιόδους και είστε σίγουρες ότι η ωορρηξία σας καθυστερεί πολύ ή μόλις ολοκληρώθηκε, λάβετε υπόψη ότι η διάρκεια του καταμήνιου κύκλου και τα χαρακτηριστικά του δεν είναι ποτέ απόλυτα προβλέψιμα και πως δεν υφίσταται η έννοια του μηδενικού κινδύνου.

2 — Ποιες είναι οι διαθέσιμες μέθοδοι επείγουσας αντισύλληψης για μένα και πού μπορώ να αγοράσω το χάπι της επόμενης ημέρας;

2. Ποιες είναι οι διαθέσιμες μέθοδοι επείγουσας αντισύλληψης για μένα και πού μπορώ να αγοράσω το χάπι της επόμενης ημέρας;

Μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις*, έχετε δύο επιλογές για την αποτροπή μίας απρόβλεπτης εγκυμοσύνης: μπορείτε είτε να πάρετε ένα από του στόματος χάπι επείγουσας αντισύλληψης ή μπορείτε να ζητήσετε από τον γιατρό σας να τοποθετήσει ένα χάλκινο ενδομήτριο σπείραμα στη μήτρα σας.

Την πρώτη επιλογή, το χάπι της επόμενης ημέρας, μπορείτε να το προμηθευτείτε στα φαρμακεία. Ανάλογα με το χάπι επείγουσας αντισύλληψης που επιλέξετε, έχετε 3-5 ημέρες για τη λήψη του ώστε να μειωθεί η πιθανότητα μίας «ανεπιθύμητης» εγκυμοσύνης.

Η άλλη επιλογή, το χάλκινο ενδομήτριο σπείραμα, μπορεί να τοποθετηθεί στη μήτρα από τον γιατρό σας για την αποτροπή της γονιμοποίησης ή για την αποτροπή της εμφύτευσης, σε περίπτωση που η γονιμοποίηση έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Για να είναι αποτελεσματικό, το χάλκινο ενδομήτριο σπείραμα πρέπει να τοποθετηθεί εντός πέντε ημερών από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.

Σε κάθε περίπτωση, όσο πιο γρήγορα δράσετε, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχετε να μειώσετε τον κίνδυνο εγκυμοσύνης!

Μάθετε λεπτομέρειες για τις διαφορετικές μεθόδους επείγουσας αντισύλληψης παρακάτω.

*Σημειώστε ότι η σεξουαλική επαφή χωρίς μία μέθοδο φραγμού (όπως τα προφυλακτικά) ενέχει κίνδυνο μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Για τυχόν ερωτήσεις ή ανησυχίες, κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας

3 — Τι είναι το ellaOne®;

3.Τι είναι το ellaOne®;

Το ellaOne® είναι ένα από του στόματος χάπι επείγουσας αντισύλληψης. Μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις ή την αποτυχία της τακτικής σας μεθόδου αντισύλληψης, ένα μόνο χάπι μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο μίας απρόβλεπτης εγκυμοσύνης. Το συγκεκριμένο χάπι της επόμενης ημέρας θα πρέπει να λαμβάνεται το συντομότερο δυνατόν και εντός (το μέγιστο) 5 ημερών (120 ωρών) από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.

Κάθε δισκίο ellaOne® περιέχει 30 mg ουλιπριστάλη. Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι κάθε δισκίο περιέχει 237 mg λακτόζης (μονοένυδρη). Μιλήστε με τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας για να δείτε εάν αποτελεί κίνδυνο για εσάς. Το ellaOne προορίζεται μόνο για περιστασιακή χρήση και δεν αντικαθιστά μία τακτική μέθοδο αντισύλληψης. Η ουσία ουλιπριστάλη αναστέλλει ή αναβάλλει την ωορρηξία.

4 — Πώς λειτουργεί το χάπι της επόμενης ημέρας ellaOne®;

4. Πώς λειτουργεί το χάπι της επόμενης ημέρας ellaOne®;

Μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, τα σπερματοζωάρια ταξιδεύουν στις σάλπιγγες όπου περιμένουν την απελευθέρωση ενός ωαρίου. Καθώς τα σπερματοζωάρια έχουν μέγιστη διάρκεια ζωής πέντε ημερών, το ellaOne® εμποδίζει ή καθυστερεί την ωορρηξία μέχρι τον θάνατο όλων των σπερματοζωαρίων. Είναι σημαντικό να πάρετε το ellaOne® το συντομότερο δυνατόν μετά τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, προκειμένου να μειώσετε τις πιθανότητες μίας ανεπιθύμητης.

Λάβετε υπόψη ότι δεν προκαλεί διακοπή της κύησης, επομένως θα είναι αναποτελεσματικό σε περίπτωση υφιστάμενης εγκυμοσύνης.

5 — Πώς θα ξέρω εάν το ellaOne® έδρασε;

5. Πώς θα ξέρω εάν το ellaOne® έδρασε;

Για να βεβαιωθείτε ότι το ellaOne® έδρασε, θα πρέπει να περιμένετε την έναρξη της επόμενης περιόδου σας, προκειμένου να είστε σίγουρη. Η πλειοψηφία των γυναικών θα έχει τον καταμήνιο κύκλο στην ώρα του. Ωστόσο, το χάπι της επόμενης ημέρας μπορεί να αναστατώσει τον κύκλο σας, κάνοντας την περίοδό σας να ξεκινήσει νωρίτερα ή αργότερα. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Σε περίπτωση που η αναμενόμενη περίοδός σας καθυστερήσει πάνω από 7 ημέρες, εάν έχει ασυνήθιστα συμπτώματα ή εάν εμφανίζετε συμπτώματα εγκυμοσύνης, θα πρέπει να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης. Λάβετε υπόψη ότι όπως και με οποιοδήποτε φάρμακο, οι ανεπιθύμητες ενέργειες τείνουν να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ορισμένες γυναίκες αναφέρουν ανεπιθύμητες ενέργειες που προσομοιάζουν με τις πρώτες ενδείξεις εγκυμοσύνης, όπως η ναυτία, ο πόνος στην κοιλιά, η ευαισθησία μαστού, κτλ. Παρόλο που μπορεί να είστε ανυπόμονη, το οποίο είναι απολύτως κατανοητό, περιμένετε 7 ημέρες από την αναμενόμενη ημερομηνία έναρξης της επόμενης περιόδου σας πριν να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης. Σε περίπτωση που κάνετε το τεστ νωρίτερα, τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι αξιόπιστα.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του ellaOne® που πρέπει να γνωρίζετε

6 — Ποιες προφυλάξεις θα πρέπει να πάρω αφού λάβω το ellaOne®;

6. Ποιες προφυλάξεις θα πρέπει να πάρω αφού λάβω το ellaOne®;

Εάν θέλετε να έχετε σεξουαλική επαφή, θα πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό για το υπόλοιπο του καταμήνιου κύκλου σας. Ακριβώς όπως υποδηλώνει και το όνομά του, το από του στόματος χάπι επείγουσας αντισύλληψης προορίζεται μόνο για επείγουσα χρήση και δεν προορίζεται να χρησιμοποιείται ως τακτική μέθοδος αντισύλληψης.

Ορισμένες γυναίκες λανθασμένα πιστεύουν ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει την τακτική αντισύλληψη ή ότι αφού λάβουν το χάπι της επόμενης ημέρας, είναι προστατευμένες από τον κίνδυνο εγκυμοσύνης μέχρι το τέλος του τρέχοντος καταμήνιου κύκλου τους. Προσοχή: εάν επιθυμείτε να έχετε σεξουαλική επαφή αφού λάβετε ένα χάπι επείγουσας αντισύλληψης, χρησιμοποιείτε προστασία (προφυλακτικό) μέχρι την επόμενή σας περίοδο! Ακόμα και εάν χρησιμοποιείτε τακτικά μία ορμονική μέθοδο αντισύλληψης, όπως το χάπι, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μία αντισυλληπτική μέθοδο φραγμού, καθώς υπήρξε μία διακοπή στην τακτική μέθοδο αντισύλληψής σας και η αποτελεσματικότητά της μπορεί να έχει μεταβληθεί.

Μην θηλάζετε μετά τη λήψη του ellaOne®
Εάν είστε θηλάζουσα μητέρα, θα πρέπει να αποφύγετε τον θηλασμό για μία εβδομάδα μετά τη λήψη του ellaOne®. Μπορείτε να συνεχίσετε να αντλείτε γάλα προκειμένου να τονώσετε και να διατηρήσετε την παραγωγή του, αλλά θα πρέπει να απορρίπτετε αυτό το μητρικό γάλα.

Εγκυμοσύνη και το χάπι της επόμενης ημέρας
Εάν πάρετε κατά λάθος το ellaOne® ενώ είστε έγκυος ή εάν μείνετε έγκυος παρά τη λήψη του ellaOne®, να είστε σίγουρη ότι το χάπι της επόμενης ημέρας δεν θα επηρεάσει την εγκυμοσύνη σας. Εάν βρεθείτε σε αυτήν την κατάσταση, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Ο γιατρός σας θα σας συμβουλέψει σε περίπτωση που θέλετε να συνεχίσετε την εγκυμοσύνη σας ή θα σας ενημερώσει για τις επιλογές σας. Να θυμάστε, δικό σας το σώμα, δική σας η επιλογή.

7 — Πότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσω το χάπι της επόμενης ημέρας;

7. Πότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσω το χάπι της επόμενης ημέρας;

Εν ολίγοις, το χάπι της επόμενης ημέρας είναι μία από του στόματος μέθοδος επείγουσας αντισύλληψης, η οποία μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο μίας απρόβλεπτης εγκυμοσύνης. Προορίζεται για χρήση σε περίπτωση που είχατε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, εάν η μέθοδος αντισύλληψης που χρησιμοποιείτε απέτυχε ή εάν ξεχάσατε να πάρετε την τακτική σας αντισύλληψη. Σε περίπτωση που βρεθείτε σε κάποια από αυτές τις καταστάσεις, το ellaOne® είναι κατάλληλο για εσάς. Αυτό το μικρό χάπι μπορεί να καθυστερήσει την ωορρηξία σας για μερικές ημέρες κατά τη διάρκεια του τρέχοντος κύκλου. Για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες, θα πρέπει να πάρετε το δισκίο το συντομότερο δυνατόν. Εάν δεν έχετε άμεση πρόσβαση στο χάπι της επόμενης ημέρας, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας! Μπορείτε να πάρετε το ellaOne® έως και πέντε ημέρες (120 ώρες) μετά τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.

1. Πότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσω επείγουσα αντισύλληψη;

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να ανησυχείτε για την πιθανότητα μίας απρόβλεπτης εγκυμοσύνης μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις ή όταν η τακτική σας μέθοδος αντισύλληψης αποτυγχάνει. Εάν βρεθείτε σε αυτήν την κατάσταση, μπορεί να χρειάζεστε επείγουσα αντισύλληψη.

Οι ακόλουθες συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη:

  • Ξεχάσατε / δεν μπορέσατε να χρησιμοποιήσετε μία μέθοδο αντισύλληψης, όπως προφυλακτικό ή ορμονικά αντισυλληπτικά.

  • Το προφυλακτικό γλίστρησε ή σκίστηκε.

  • Ο σύντροφός σας δεν αποσύρθηκε εγκαίρως (δηλ. «δεν τραβήχτηκε εγκαίρως»).

  • Το διάφραγμά σας ή η τραχηλική καλύπτρα γλίστρησε ή ξεχάσατε να τα χρησιμοποιήσετε.

  • Ξεχάσατε να πάρετε το αντισυλληπτικό σας χάπι στη συνηθισμένη ώρα.

  • Ξεχάσατε να εφαρμόσετε το αντισυλληπτικό σας επίθεμα στη συνηθισμένη ώρα.

  • Ξεχάσατε να εισάγετε τον κολπικό δακτύλιο στη συνηθισμένη ώρα.

Ακόμα και εάν έχετε τακτικές περιόδους και είστε σίγουρες ότι η ωορρηξία σας καθυστερεί πολύ ή μόλις ολοκληρώθηκε, λάβετε υπόψη ότι η διάρκεια του καταμήνιου κύκλου και τα χαρακτηριστικά του δεν είναι ποτέ απόλυτα προβλέψιμα και πως δεν υφίσταται η έννοια του μηδενικού κινδύνου.

2. Ποιες είναι οι διαθέσιμες μέθοδοι επείγουσας αντισύλληψης για μένα και πού μπορώ να αγοράσω το χάπι της επόμενης ημέρας;

Μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις*, έχετε δύο επιλογές για την αποτροπή μίας απρόβλεπτης εγκυμοσύνης: μπορείτε είτε να πάρετε ένα από του στόματος χάπι επείγουσας αντισύλληψης ή μπορείτε να ζητήσετε από τον γιατρό σας να τοποθετήσει ένα χάλκινο ενδομήτριο σπείραμα στη μήτρα σας.

Την πρώτη επιλογή, το χάπι της επόμενης ημέρας, μπορείτε να το προμηθευτείτε στα φαρμακεία. Ανάλογα με το χάπι επείγουσας αντισύλληψης που επιλέξετε, έχετε 3-5 ημέρες για τη λήψη του ώστε να μειωθεί η πιθανότητα μίας «ανεπιθύμητης» εγκυμοσύνης.

Η άλλη επιλογή, το χάλκινο ενδομήτριο σπείραμα, μπορεί να τοποθετηθεί στη μήτρα από τον γιατρό σας για την αποτροπή της γονιμοποίησης ή για την αποτροπή της εμφύτευσης, σε περίπτωση που η γονιμοποίηση έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Για να είναι αποτελεσματικό, το χάλκινο ενδομήτριο σπείραμα πρέπει να τοποθετηθεί εντός πέντε ημερών από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.

Σε κάθε περίπτωση, όσο πιο γρήγορα δράσετε, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχετε να μειώσετε τον κίνδυνο εγκυμοσύνης!

Μάθετε λεπτομέρειες για τις διαφορετικές μεθόδους επείγουσας αντισύλληψης παρακάτω.

*Σημειώστε ότι η σεξουαλική επαφή χωρίς μία μέθοδο φραγμού (όπως τα προφυλακτικά) ενέχει κίνδυνο μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Για τυχόν ερωτήσεις ή ανησυχίες, κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας

3.Τι είναι το ellaOne®;

Το ellaOne® είναι ένα από του στόματος χάπι επείγουσας αντισύλληψης. Μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις ή την αποτυχία της τακτικής σας μεθόδου αντισύλληψης, ένα μόνο χάπι μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο μίας απρόβλεπτης εγκυμοσύνης. Το συγκεκριμένο χάπι της επόμενης ημέρας θα πρέπει να λαμβάνεται το συντομότερο δυνατόν και εντός (το μέγιστο) 5 ημερών (120 ωρών) από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.

Κάθε δισκίο ellaOne® περιέχει 30 mg ουλιπριστάλη. Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι κάθε δισκίο περιέχει 237 mg λακτόζης (μονοένυδρη). Μιλήστε με τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας για να δείτε εάν αποτελεί κίνδυνο για εσάς. Το ellaOne προορίζεται μόνο για περιστασιακή χρήση και δεν αντικαθιστά μία τακτική μέθοδο αντισύλληψης. Η ουσία ουλιπριστάλη αναστέλλει ή αναβάλλει την ωορρηξία.

4. Πώς λειτουργεί το χάπι της επόμενης ημέρας ellaOne®;

Μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, τα σπερματοζωάρια ταξιδεύουν στις σάλπιγγες όπου περιμένουν την απελευθέρωση ενός ωαρίου. Καθώς τα σπερματοζωάρια έχουν μέγιστη διάρκεια ζωής πέντε ημερών, το ellaOne® εμποδίζει ή καθυστερεί την ωορρηξία μέχρι τον θάνατο όλων των σπερματοζωαρίων. Είναι σημαντικό να πάρετε το ellaOne® το συντομότερο δυνατόν μετά τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, προκειμένου να μειώσετε τις πιθανότητες μίας ανεπιθύμητης.

Λάβετε υπόψη ότι δεν προκαλεί διακοπή της κύησης, επομένως θα είναι αναποτελεσματικό σε περίπτωση υφιστάμενης εγκυμοσύνης.

5. Πώς θα ξέρω εάν το ellaOne® έδρασε;

Για να βεβαιωθείτε ότι το ellaOne® έδρασε, θα πρέπει να περιμένετε την έναρξη της επόμενης περιόδου σας, προκειμένου να είστε σίγουρη. Η πλειοψηφία των γυναικών θα έχει τον καταμήνιο κύκλο στην ώρα του. Ωστόσο, το χάπι της επόμενης ημέρας μπορεί να αναστατώσει τον κύκλο σας, κάνοντας την περίοδό σας να ξεκινήσει νωρίτερα ή αργότερα. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Σε περίπτωση που η αναμενόμενη περίοδός σας καθυστερήσει πάνω από 7 ημέρες, εάν έχει ασυνήθιστα συμπτώματα ή εάν εμφανίζετε συμπτώματα εγκυμοσύνης, θα πρέπει να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης. Λάβετε υπόψη ότι όπως και με οποιοδήποτε φάρμακο, οι ανεπιθύμητες ενέργειες τείνουν να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ορισμένες γυναίκες αναφέρουν ανεπιθύμητες ενέργειες που προσομοιάζουν με τις πρώτες ενδείξεις εγκυμοσύνης, όπως η ναυτία, ο πόνος στην κοιλιά, η ευαισθησία μαστού, κτλ. Παρόλο που μπορεί να είστε ανυπόμονη, το οποίο είναι απολύτως κατανοητό, περιμένετε 7 ημέρες από την αναμενόμενη ημερομηνία έναρξης της επόμενης περιόδου σας πριν να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης. Σε περίπτωση που κάνετε το τεστ νωρίτερα, τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι αξιόπιστα.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του ellaOne® που πρέπει να γνωρίζετε

6. Ποιες προφυλάξεις θα πρέπει να πάρω αφού λάβω το ellaOne®;

Εάν θέλετε να έχετε σεξουαλική επαφή, θα πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό για το υπόλοιπο του καταμήνιου κύκλου σας. Ακριβώς όπως υποδηλώνει και το όνομά του, το από του στόματος χάπι επείγουσας αντισύλληψης προορίζεται μόνο για επείγουσα χρήση και δεν προορίζεται να χρησιμοποιείται ως τακτική μέθοδος αντισύλληψης.

Ορισμένες γυναίκες λανθασμένα πιστεύουν ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει την τακτική αντισύλληψη ή ότι αφού λάβουν το χάπι της επόμενης ημέρας, είναι προστατευμένες από τον κίνδυνο εγκυμοσύνης μέχρι το τέλος του τρέχοντος καταμήνιου κύκλου τους. Προσοχή: εάν επιθυμείτε να έχετε σεξουαλική επαφή αφού λάβετε ένα χάπι επείγουσας αντισύλληψης, χρησιμοποιείτε προστασία (προφυλακτικό) μέχρι την επόμενή σας περίοδο! Ακόμα και εάν χρησιμοποιείτε τακτικά μία ορμονική μέθοδο αντισύλληψης, όπως το χάπι, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μία αντισυλληπτική μέθοδο φραγμού, καθώς υπήρξε μία διακοπή στην τακτική μέθοδο αντισύλληψής σας και η αποτελεσματικότητά της μπορεί να έχει μεταβληθεί.

Μην θηλάζετε μετά τη λήψη του ellaOne®
Εάν είστε θηλάζουσα μητέρα, θα πρέπει να αποφύγετε τον θηλασμό για μία εβδομάδα μετά τη λήψη του ellaOne®. Μπορείτε να συνεχίσετε να αντλείτε γάλα προκειμένου να τονώσετε και να διατηρήσετε την παραγωγή του, αλλά θα πρέπει να απορρίπτετε αυτό το μητρικό γάλα.

Εγκυμοσύνη και το χάπι της επόμενης ημέρας
Εάν πάρετε κατά λάθος το ellaOne® ενώ είστε έγκυος ή εάν μείνετε έγκυος παρά τη λήψη του ellaOne®, να είστε σίγουρη ότι το χάπι της επόμενης ημέρας δεν θα επηρεάσει την εγκυμοσύνη σας. Εάν βρεθείτε σε αυτήν την κατάσταση, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Ο γιατρός σας θα σας συμβουλέψει σε περίπτωση που θέλετε να συνεχίσετε την εγκυμοσύνη σας ή θα σας ενημερώσει για τις επιλογές σας. Να θυμάστε, δικό σας το σώμα, δική σας η επιλογή.

7. Πότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσω το χάπι της επόμενης ημέρας;

Εν ολίγοις, το χάπι της επόμενης ημέρας είναι μία από του στόματος μέθοδος επείγουσας αντισύλληψης, η οποία μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο μίας απρόβλεπτης εγκυμοσύνης. Προορίζεται για χρήση σε περίπτωση που είχατε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, εάν η μέθοδος αντισύλληψης που χρησιμοποιείτε απέτυχε ή εάν ξεχάσατε να πάρετε την τακτική σας αντισύλληψη. Σε περίπτωση που βρεθείτε σε κάποια από αυτές τις καταστάσεις, το ellaOne® είναι κατάλληλο για εσάς. Αυτό το μικρό χάπι μπορεί να καθυστερήσει την ωορρηξία σας για μερικές ημέρες κατά τη διάρκεια του τρέχοντος κύκλου. Για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες, θα πρέπει να πάρετε το δισκίο το συντομότερο δυνατόν. Εάν δεν έχετε άμεση πρόσβαση στο χάπι της επόμενης ημέρας, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας! Μπορείτε να πάρετε το ellaOne® έως και πέντε ημέρες (120 ώρες) μετά τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.