Ανεπιθύμητες ενέργειες

Η λήψη του χαπιού της επόμενης ημέρας μπορεί να σας τρομάζει. Εξαρτώνται τόσα πολλά από αυτό το μικρό χάπι και πολλές γυναίκες φοβούνται τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό το φάρμακο στο σώμα τους. Όπως και με κάθε φάρμακο, είναι σκόπιμο να ξέρετε πώς λειτουργεί και ποιες είναι οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Άλλωστε, πρόκειται για το σώμα σας και θα πρέπει να αισθάνεστε σίγουρη για τις επιλογές που κάνετε για τον εαυτό σας.

Όπως όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα, το χάπι της επόμενης ημέρας ενδέχεται να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες, αν και δεν παρουσιάζονται σε όλες τις γυναίκες.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι:

 • Ναυτία

 • Κοιλιακός (στο στομάχι) πόνος ή δυσφορία

 • Εμετός

 • Επίπονη περίοδος

 • Πυελικό άλγος

 • Ευαισθησία μαστού

 • Πονοκέφαλοι

 • Ζάλη

 • Κόπωση

 • Μεταβολές στη διάθεση

 • Μυικό άλγος

 • Οσφυαλγία

Μπορεί να παρουσιάσετε ανεπιθύμητες ενέργειες τις ώρες μετά τη λήψη του δισκίου ή ακόμα και την επόμενη ημέρα. Συνήθως είναι αρκετά ήπιες, αλλά εάν παρουσιάσετε οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ενέργεια που είναι ιδιαίτερα επώδυνη ή ασυνήθιστη για εσάς, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας αμέσως.

Καθώς η δραστική ουσία του ellaOne®, η ουλιπριστάλη, δρα καθυστερώντας την ωορρηξία σας, η επόμενη περίοδος μπορεί να έρθει νωρίτερα ή αργότερα και με αυξημένη ή μειωμένη εμμηνόρροια σε σχέση με το συνηθισμένο. Αυτό δεν είναι κάτι ανησυχητικό, αλλά εάν η περίοδός σας καθυστερήσει πάνω από 7 ημέρες μετά τη λήψη του ellaOne® θα πρέπει να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης.

Τι θα πρέπει να κάνω σε περίπτωση εμετού μετά τη λήψη του ellaOne®;

Εάν, για οποιοδήποτε λόγο, κάνετε εμετό εντός τριών ωρών από τη λήψη του δισκίου, θα πρέπει να πάρετε άλλο δισκίο. Εάν απευθυνθείτε στον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας, θα είναι σε θέση να σας συμβουλέψουν.

Εάν κάνετε εμετό περισσότερο από τρεις ώρες μετά τη λήψη του ellaOne®, δεν συνιστάται η λήψη άλλου δισκίου επείγουσας αντισύλληψης.

Καταρρίπτοντας τους μύθους για το ellaOne®

Κυκλοφορούν πολλοί μύθοι σχετικά με το τι είναι η επείγουσα αντισύλληψη και πώς δρα.

Το χάπι της επόμενης ημέρας επηρεάζει τη γονιμότητά μου
#1
Σωστό
#2
Αυτή θα ήταν η σωστή απάντηση
Λάθος
%
Σωστό
%
Λάθος

Ορισμένες γυναίκες ανησυχούν για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει το ellaOne® στη γονιμότητά τους. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η επείγουσα αντισύλληψη έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη γονιμότητα: στην πραγματικότητα, η γονιμότητά σας είναι πιθανό να επανέλθει γρήγορα μετά τη λήψη του χαπιού της επόμενης ημέρας, οπότε συνιστούμε να χρησιμοποιείτε μία αντισυλληπτική μέθοδο φραγμού (όπως προφυλακτικό ή διάφραγμα) μέχρι την επόμενη περίοδό σας.

Η επείγουσα αντισύλληψη θα επηρεάσει μόνο τον τρέχοντα καταμήνιο κύκλο σας, πράγμα που σημαίνει ότι η περίοδος μπορεί να έρθει λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερο από το αναμενόμενο, ωστόσο, η επόμενη θα επανέλθει στον φυσιολογικό της ρυθμό.

Άλλος ένας συνήθης μύθος είναι ότι το χάπι της επόμενης ημέρας προκαλεί ένα είδος «μικρο-άμβλωσης». Αυτό είναι απόλυτα αναληθές. Το χάπι της επόμενης ημέρας συμβάλλει στην αποτροπή της εγκυμοσύνης πριν την έναρξή της, αναβάλλοντας την ωορρηξία. Δεν μπορεί να διακόψει μία υφιστάμενη εγκυμοσύνη. Εάν πήρατε κατά λάθος το ellaOne ενώ είστε έγκυος, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα επηρεάσει την εγκυμοσύνη σας. Μπορείτε να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για περαιτέρω αξιολόγηση, σε περίπτωση που βρεθείτε σε αυτήν την κατάσταση.