Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο αντισυλληπτικό για εσάς

Βρες το κοντινότερο φαρμακείο
Αναζήτηση φαρμακείου

Ποια επείγουσα αντισύλληψη είναι κατάλληλη για εσάς;

Λοιπόν, η τακτική αντισύλληψη που χρησιμοποιείτε απέτυχε ή την ξεχάσατε εντελώς και είχατε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Η επείγουσα αντισύλληψη είναι εδώ για να αποτρέψει μία εγκυμοσύνη και εμείς είμαστε εδώ για να σας καθησυχάσουμε. Κυκλοφορούν πολλές διαφορετικές επιλογές, οπότε έχουμε όλες τις πληροφορίες για να σας βοηθήσουμε να είστε σίγουρη για την επιλογή σας για επείγουσα αντισύλληψη.

Το άρθρο αυτό θα σας βοηθήσει με πληροφορίες για διαφορετικές μεθόδους επείγουσας αντισύλληψης. Εάν έχετε περαιτέρω ερωτήσεις που δεν απαντώνται εδώ, θα πρέπει να συζητήσετε τις επιλογές σας με έναν φαρμακοποιό ή έναν γιατρό.

Η από του στόματος επείγουσα αντισύλληψη, ευρέως γνωστή ως το «χάπι της επόμενης ημέρας», λειτουργεί παρεμποδίζοντας ή αναβάλλοντας την ωορρηξία για να αποτρέψει τη γονιμοποίηση.

Πώς λειτουργεί η γονιμοποίηση;

Περίπου μία φορά τον μήνα, ένα ωάριο ωριμάζει στις ωοθήκες πριν να διασχίσει τη σάλπιγγα. Εάν σε αυτό το χρονικό διάστημα έρθει σε επαφή με σπερματοζωάρια, το ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί.

Το χάπι της επόμενης ημέρας καθυστερεί την έξοδο του ωαρίου από τις ωοθήκες ώστε να μην έρθει σε επαφή με τυχόν σπερματοζωάρια και επομένως να μην γονιμοποιηθεί και προκληθεί εγκυμοσύνη. Η επείγουσα αντισύλληψη δεν μπορεί να διακόψει μία εγκυμοσύνη, εάν έχει ήδη ξεκινήσει.

Υπάρχουν πολλά χάπια της επόμενης ημέρας;

Υπάρχουν δύο τύποι από του στόματος επείγουσας αντισύλληψης. Ο ένας περιέχει ουλιπριστάλη και πρέπει να ληφθεί όσο το δυνατόν συντομότερα, όχι όμως αργότερα από 120 ώρες (5 ημέρες) από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις ή την αποτυχία της αντισυλληπτικής μεθόδου.

Ο άλλος περιέχει λεβονοργεστρέλη, και πρέπει να ληφθεί εντός τριών ημερών (72 ωρών) από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Και οι δύο τύποι επείγουσας αντισύλληψης είναι περισσότερο αποτελεσματικοί όσο συντομότερα τους πάρετε και ιδανικά όταν λαμβάνονται εντός 24 ωρών από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.

Το ellaOne® διατίθεται για αγορά χωρίς ιατρική συνταγή από το φαρμακείο.

Τι είναι το Χάλκινο Ενδομήτριο Σπείραμα (IUD);

Το Χάλκινο Ενδομήτριο Σπείραμα, γνωστό επίσης ως χάλκινο σπιράλ ή IUD, είναι μία αναστρέψιμη μέθοδος αντισύλληψης μακράς δράσης (LARC), η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για επείγουσα αντισύλληψη. Το Ενδομήτριο Σπείραμα τοποθετείται στη μήτρα και το χάλκινο σπιράλ τμήμα της συσκευής εξουδετερώνει τα σπερματοζωάρια για να αποτρέψει τη γονιμοποίηση του ωαρίου. Μετά την τοποθέτησή του, το χάλκινο σπιράλ μπορεί να προστατεύσει από μία εγκυμοσύνη για 2 έως 10 έτη, ανάλογα με τον τύπο.

Η τοποθέτηση του σπιράλ εντός πέντε ημερών (120 ωρών) μετά τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις μπορεί να αποτρέψει μία απρόβλεπτη εγκυμοσύνη. Ο γιατρός σας είναι σε θέση να κανονίσει την τοποθέτηση του σπιράλ για εσάς.

Παρόλο που το Χάλκινο Ενδομήτριο Σπείραμα είναι μία αξιόπιστη μακροπρόθεσμη μέθοδος αντισύλληψης, δεν σας προστατεύει από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις και, επομένως, θα πρέπει και πάλι να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό με έναν νέο σύντροφο.