Πότε να πάρετε το ellaOne®

Βρες το κοντινότερο φαρμακείο
test φαρμακείου

Είχατε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις; Μήπως η τακτική μέθοδος αντισύλληψης απέτυχε; Εάν ναι, μην πανικοβάλλεστε. Το ellaOne®, το  χάπι της επόμενης ημέρας, μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε μία εγκυμοσύνη, εφόσον ληφθεί το συντομότερο δυνατόν.

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με το ellaOne®, έχουμε απαντήσεις που μπορούν να σας καθησυχάσουν. Είτε αναρωτιέστε εάν το ellaOne® είναι κατάλληλο για εσάς ή πόσες φορές μπορείτε να πάρετε το χάπι της επόμενης ημέρας ή οτιδήποτε άλλο, διαβάστε παρακάτω τις συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις.

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να πάρετε το χάπι της επόμενης ημέρας ellaOne®

Εάν είχατε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, εάν έσπασε το προφυλακτικό ή εάν ξεχάσατε να πάρετε το αντισυλληπτικό σας χάπι, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από μία απρόβλεπτη εγκυμοσύνη παίρνοντας το ellaOne®, το χάπι της επόμενης ημέρας. Το ellaOne® θα πρέπει να λαμβάνεται το συντομότερο δυνατόν, αλλά μπορεί να ληφθεί έως και πέντε ημέρες (120 ώρες) μετά τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.

Μπορώ να πάρω το χάπι της επόμενης ημέρας δύο φορές στον ίδιο κύκλο
#1
Αυτή θα ήταν η σωστή απάντηση
Σωστό
#2
Λάθος
%
Σωστό
%
Λάθος

Πώς να πάρετε το χάπι της επόμενης ημέρας ellaOne®;

Το ellaOne® είναι ένα μόνο από του στόματος αντισυλληπτικό χάπι το οποίο μπορεί να ληφθεί με λίγο νερό οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.  Εάν κάνετε εμετό εντός τριών ωρών από τη λήψη του ellaOne®, πρέπει να λάβετε άλλο δισκίο.

Πότε δεν πρέπει να πάρω το χάπι της επόμενης ημέρας ellaOne®;

Δεν πρέπει να πάρετε το ellaOne® εάν:

  • Εάν είστε ήδη έγκυος
    Το ellaOne® δεν είναι κατάλληλο για γυναίκες που είναι ήδη έγκυες ή που υποπτεύονται την ύπαρξη εγκυμοσύνης. Το χάπι της επόμενης ημέρας καθυστερεί την ωορρηξία ώστε να αποτρέψει τη γονιμοποίηση: Δεν προκαλεί άμβλωση. Εάν επιθυμείτε να διακόψετε την εγκυμοσύνη, το ellaOne® δεν είναι σε θέση να το επιτύχει.
    Εάν υποπτεύεστε ότι μπορεί να είστε έγκυος, θα πρέπει να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης και, εάν είναι θετικό, να επισκεφθείτε τον γιατρό σας ή την τοπική κλινική οικογενειακού προγραμματισμού για να συζητήσετε τις επιλογές σας.

  • Έχετε αλλεργία στην ουλιπριστάλη ή σε οποιοδήποτε άλλο συστατικό του ellaOne®.
    Δεν θα πρέπει να πάρετε το ellaOne® εάν έχετε αλλεργία σε οποιοδήποτε από τα συστατικά που αναφέρονται στο φύλλο που συνοδεύει το φάρμακο. Εάν δεν είστε σίγουρη αν το ellaOne® είναι κατάλληλο για εσάς, μιλήστε στον φαρμακοποιό σας για να συζητήσετε τις επιλογές σας.

Θα πρέπει να μιλήσετε με έναν φαρμακοποιό ή γιατρό εάν είστε σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες καταστάσεις:

  • Ακολουθείτε συγκεκριμένη ιατρική θεραπεία και φοβάστε την αλληλεπίδραση φαρμάκων. Εάν ανησυχείτε ότι το ellaOne® μπορεί να επηρεάσει αρνητικά άλλη ιατρική θεραπεία, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για συμβουλές και διαβάστε προσεκτικά το φύλλο οδηγιών πριν τη λήψη του δισκίου. Προσέξτε: συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας πριν τη χρήση του ellaOne® εάν πάσχετε από σοβαρό άσθμα το οποίο αντιμετωπίζετε με από του στόματος γλυκοκορτικοειδή.

  • Επίσης δεν συνιστάται εάν πάσχετε από σοβαρή ηπατική νόσο.

Χρήσιμες πληροφορίες για μετά τη λήψη του ellaOne®

Το ellaOne® είναι ένα σκεύασμα επείγουσας αντισύλληψης και θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης: δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως τακτική αντισύλληψη και δεν θα σας προστατεύσει από μελλοντικές σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις.

Να ξέρετε ότι η λήψη του ellaOne® μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των τακτικών ορμονικών αντισυλληπτικών όπως το αντισυλληπτικό χάπι. Συμβουλεύουμε να χρησιμοποιείτε μία αντισυλληπτική μέθοδο φραγμού, όπως το προφυλακτικό, παράλληλα με την τακτική σας αντισύλληψη μέχρι την επόμενη περίοδό σας.

Να θυμάστε ότι κανένα δισκίο επείγουσας αντισύλληψης δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Η αποτελεσματικότητα του χαπιού της επόμενης ημέρας εξαρτάται από τον χρόνο της ωορρηξίας και τον χρόνο που μεσολάβησε μεταξύ της σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις και της λήψης επείγουσας αντισύλληψης. Μετά τη λήψη του ellaOne®, η περίοδός σας μπορεί να έρθει λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα, αλλά εάν έχετε καθυστέρηση για περισσότερες από επτά ημέρες, σας συμβουλεύουμε να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης.